Mikroorganizmy takie jak wirusy i bakteria są wszechobecne w naszym życiu -żyją wewnątrz i na zewnątrz ciała człowieka – w przewodzie pokarmowym, płynach ustrojowych, w jamie ustnej, gardle, zatokach, na skórze, żyją też w wodzie, pożywieniu, na zwierzętach i w powietrzu. Wirusy nie są zdolne do samodzielnego życia, więc muszą zakażać komórki innych organizmów, aby móc się rozwijać i namnażać. Koronawirus SARS-CoV-2 to wirus, który wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Pierwszy przypadek zakażenia nowym koronawirusem odnotowano w grudniu 2019 r. w Chinach, w mieście Wuhan i od tamtego czasu zdążył się rozproszyć po całym świecie. W 2019 roku wstępnie nazwano go koronawirusem 2019-nCoV, natomiast nieco później nadano mu oficjalną nazwę – koronawirus SARS-CoV-2 ( koronawirus SARS typu 2). Jest on odpowiedzialny za epidemię choroby zakaźnej o nazwie COVID-19 Jak dochodzi do zakażenia, kto jest najbardziej narażony, jakie są objawy zakażenia i jak się przed nią chronić – wszystko, co powinieneś wiedzieć przeczytasz poniżej!

Co już wiemy o wirusie SARS-COV-2

Wiadomo, że wirus SARS-COV 2 przenosi się z człowieka na człowieka drogą kropelkową.

Poza tym wirus może osiadać na przedmiotach i powierzchniach wokół osoby zakażonej. Wówczas inne osoby mogą się zarazić, dotykając tych przedmiotów lub powierzchni, a następnie dotykając oczu, nosa lub ust.

Z badań naukowców z National Institutes of Health, Princeton University i University of California w Los Angeles wynika, że zdolny do zakażania wirus może być obecny także w powietrzu.

Jak dotychczas nie ma dowodów na to, by żywność była bezpośrednim źródłem lub wpływała na rozprzestrzenianie się wirusa, jednak wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia sugerują, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, także na etapie dystrybucji i sprzedaży.

Jednocześnie dodaje, że koronawirus ulega zniszczeniu w temperaturze 60 stopni Celsjusza w ciągu 30 minut.

Covid występuje również u zwierząt, ale do tej pory nie wiadomo, które są nosicielami wirusa i rezerwuarem jego w ich organizmach, zaleca się jednak ostrożność w kontaktach ze zwierzętami dzikimi.

Nie ma też jednoznacznych dowodów na to, by zwierzęta domowe były czynnikiem zagrożenia dla ludzi. Obecnie nie ma dowodów na to, by zwierzęta mogły zakazić koronawierusem ludzi ani by ludzie zarażali swoich pupili.

Wiadomo też, że koronawirus może utrzymywać się np. na materiałach kartonowych 24 godziny, na plastikowych i stalowych 2-3 dni, natomiast na odzieży nawet do tygodnia.

Kto jest najbardziej narażony na zakażenie

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia najwięcej osób, u których nastąpiło zakażenie koronawirusem jest w grupie osób dorosłych, starszych, u których występują inne choroby współistniejące, szczególnie u które chorują na choroby serca, krążenia, choroby dróg oddechowych, nadciśnienie, cukrzyca. Palenie papierosów jest też czynnikiem , który znacznie podwyższa ryzyko zachorowania.

Najmniej chorują dzieci i osoby młode, choć oczywiście i w tej grupie zachorowania się zdarzają.

Jakie są objawy zakażenia wirusem

Obecnie szacuje się, że okres inkubacji koronawirusa SARS-CoV-2 wynosi od 1 do 14 dni – najczęściej ok. 5 dni. Po tym czasie mogą pojawić się objawy zakażenia, którymi najczęściej są:

  • gorączka,
  • kaszel,
  • duszności,
  • bóle mięśni,
  • zmęczenie.

U niektórych pacjentów może się pojawić:

  • ból gardła,
  • przekrwienie błony śluzowej nosa,
  • katar.

U części pacjentów odnotowano objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak:

  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • wymioty.

U niektórych chorych występowały one jeszcze przed rozwojem gorączki i objawów ze strony układu oddechowego, które są charakterystyczne dla COVID-19.5

Najnowsze badania wskazują, że objawem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 może być utrata lub pogorszenie węchu i smaku. Co więcej, zaburzenia te często pojawiały się u pacjentów przed wystąpieniem objawów ze strony układu oddechowego.

W 80 proc. przypadków choroba ma łagodny przebieg. U niektórych osób zakażonych nie rozwijają się żadne objawy.2

Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok.15-20 proc. zakażonych.

Do zgonów dochodzi u 2-3 proc. osób chorych. Śmiertelność rośnie wraz z wiekiem pacjenta. Do 50. roku życia jest to ułamek procenta, a w grupie powyżej 80. roku życia – kilkanaście procent.2

Jak się skutecznie chronić przed zakażeniem wirusem

Skoro wiadomo w jakich warunkach można wykryć wirusa i jaką m żywotność, możemy i wręcz powinniśmy przedsięwziąć kroki, by uchronić się przed zarażeniem i jak najdłużej pozostać zdrowym.

Co więc powinniśmy robić?

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała metody zmniejszające ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Stosuje się również w przypadku zapobiegania innym chorobom przenoszonym drogą kropelkową, np. grypie sezonowej.

dezynfekcja rąk

Często myj ręce

Używając mydła i wody. Jeśli nie masz do nich dostępu, używaj płynów/żeli na bazie alkoholu (min. 60 proc.). Mycie rąk ww. metodami zabija wirusa, jeśli znajduje się on na rękach. Najprościej jest więc jak najczęściej myć ręce używając wody z mydłem.

Zakryj usta i nos podczas kaszlu i kichania

Można to zrobić zgiętym łokciem lub chusteczką. W tym ostatnim przypadku natychmiast wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyj ręce, używając mydła i wody. Jeśli nie masz do nich dostępu – płynów/żeli na bazie alkoholu (min. 60 proc.). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się patogenów. Jeśli kichasz lub kaszlesz w dłonie, możesz zanieczyścić przedmioty lub dotykane osoby.

Zachowaj bezpieczną odległość

Zachowaj co najmniej 1 metr ( ostatnie zalecenia mówią nawet o 2 m) odległości między sobą a innymi ludźmi, szczególnie tymi, którzy kaszlą, kichają i mają gorączkę.

Gdy ktoś zarażony kaszle lub kicha, wydala pod ciśnieniem małe kropelki śliny i śluzu zawierające wirusa. Jeśli jesteś zbyt blisko, istnieje ryzyko, że możesz wdychać wirusa.

Unikaj dotykania oczu, nosa i ust

Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być skażone wirusem. Jeśli dotkniesz oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, możesz przenieść wirusa z powierzchni na siebie.

Maseczka jako jeden z czynników zapobiegania zakażeniom wirusem

Od 16 kwietnia 2020 r. w Polsce obowiązuje nakaz zakrywanie nosa i ust w przestrzeni publicznej. Można to zrobić m.in. za pomocą maseczki.

Mamy do wyboru wiele rodzajów maseczek, które chronią nas przed covid i innymi wirusami i możemy je zakupić w wielu sklepach, jeden z nich znajdziesz tutaj.

Ze względu na przeznaczenie, można je podzielić na:

  • chirurgiczne,
  • antywirusowe,
  • przeciwpyłowe,
  • antysmogowe,
  • półmaski.

Ze względu na materiał z jakiego są wykonane na:

  • jednorazowe,
  • wielokrotnego użytku.

Jak widać dobór maski możemy dostosować do naszej aktywności, do tego w jakim środowisku żyjemy dobierając odpowiedni materiał z jakiego jest wykonany, możemy dodatkowo zabezpieczyć ją w filtry węglowe zabezpieczające i przed wirusami i przed pyłem, smogiem.

Pamiętajmy jednak, by dbać o jej czystość, gdyż m.in. od tego zależy, czy dojdzie do zakażenia czy nie.

Jak się uchronić przed zakażeniem wirusem

aktywność fizyczna

Wiemy już gdzie i w jakich warunkach żyje wirus, wiemy, jak dochodzi do zakażenia, wiem, jakie środki zapobiegawcze stosować, by zminimalizować ryzyko zachorowania.

Niemniej jednak bardzo ważne jest, by wzmocnić odporność organizmu – odpowiednio, zdrowo się odżywiać, stosować aktywność fizyczną, która wzmocni nasz system oddechowy, krwionośny i cały organizm, unikać zatłoczonych miejsc, gdzie znajduje się dużo wirusów i bakterii i ryzyko ludzi zarażonych koronawirusem jest dużo.

Jeśli dostosujemy się do tych wszystkich wytycznych, to ryzyko zachorowania jest małe a jeśli nawet zostaniemy zakażeni, to jest duża szansa, że przejdziemy to lekko a być może nawet bezobjawowo.

Jeśli jednak czujemy się źle i podee możemy być zakażeni wirusem, powinniśmy jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub stacji sanitarno-epidemiologicznej i dokładnie zastosować wszelkie zalecenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *