Co decyduje o „wilgotności” brownie? Odpowiedź jest bardzo prosta: odpowiednie proporcje mokrych składników oraz zawartość tłuszczu. Im jest go więcej, tym bardziej mokry i kremowy stanie się wypiek. Masz wątpliwości? Pamiętaj, że desery to sposób na rozpieszczenie swojego podniebienia – raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na „popuszczenie pasa”!
Co zrobić, żeby brownie było mokre?
Porady na temat tego, jak upiec wilgotne brownie możesz szukać np. na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/. Ze wskazówek, które tam znajdziesz, wynika, że:
- na standardową blaszkę brownie nie powinna przypadać mniej niż jedna kostka masła 82% – nada ono konsystencji pożądanej wilgoci i aksamitności,
- warto zadbać o użycie dobrej jakości mleka, najlepiej pełnotłustego – im więcej mokrych składników, tym bardziej kremowe będzie ostatecznie przygotowane ciasto,
- ze smakiem brownie można eksperymentować – tak, aby nadać wypiekowi wyrazistości, a ciekawym dodatkiem będzie np. posiekana na kawałki czekolada.
Pamiętaj także, że wilgotność brownie nie jest jedyną kwestią, o którą warto zadbać podczas przygotowywania ciasta czekoladowego. Liczy się także odpowiedni balans słodyczy – deser nie powinien być mdły. Lepiej sprawdzi się nieco bardziej wytrawna i intensywnie kakaowa wersja. Jeśli zaś smakołyk ma być podany również dzieciom, możesz go zaserwować w towarzystwie bitej śmietany czy lodów waniliowych, a całość wywoła efekt „wow”.
I na koniec najważniejsze: jeśli brownie za pierwszym podejściem nie wyjdzie idealnie wilgotne, absolutnie nie poddawaj się! Spróbuj jeszcze raz, zmieniając proporcje składników, aż znajdziesz perfekcyjny balans!