Szukasz alternatywnych i szybkich metod na przygotowanie pysznej, pobudzającej kawy? Poznaj metodę parzenia tego napoju za pomocą French Pressu. Dowiedz się, czym dokładnie jest to urządzenie oraz sprawdź, w jaki sposób je obsługiwać. 

French Press – co to takiego? 

French Press to nic innego jak bardzo urokliwy wyglądem zaparzacz do kawy, który sprawdzi się idealnie w wielu sytuacjach. Urządzenie nadaje się idealnie do użytku domowego, jak i jest doskonałe do zadań specjalnych np. w trakcie wyjazdów. Jego inne nazwy to praska francuska oraz zaparzacz tłokowy. French Press niektórym osobom służy wyłącznie do przygotowywania herbat liściastych i aromatycznych naparów.  Akcesorium pozwala jednak również na bardzo szybkie i wygodne przygotowanie pobudzającej esencji, jaką jest kawa. Nie każdy wie, że za pomocą French Pressa można nie tylko przyrządzić doskonałe napoje, ale również spienić mleko! Urządzenie jest więc wielofunkcyjne i z pewnością powinno zagościć w każdym zaciszu domowym. Wysokiej jakości urządzenia można znaleźć w sklepie Cafe Silesia. Modele French Pressów różnią się od siebie przede wszystkim wielkością. 

French Press – jak parzyć kawę z jego pomocą?

French Press to idealne urządzenie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z parzeniem kawy metodą alternatywną. Sprzęt nie wymaga dużego doświadczenia i jest bardzo łatwy w użytku. Prostota wynika przede wszystkim z tego, jak zbudowane jest urządzenie. Jest to mianowicie szklane naczynie, w którym umieszczony jest specjalny wkład nazywany tłoczkiem. Nakładka zakończona jest specjalną siateczką, która służy do odseparowywania fusów od zaparzonej kawy. 

Mielenie kawy

Aby przygotować kawę we French Pressie, należy przede wszystkim przejść do zmielenia ziaren kawy. Każdy bardziej doświadczony miłośnik tego napoju wie, że do uzyskania najbardziej aromatycznej esencji należy wykorzystać świeżo rozdrobnioną mieszankę. Warto pamiętać również o tym, aby kawa ziarnista cechowała się najwyższą jakością. Do tego warto użyć młynka ręcznego lub automatycznego. Ziarna do French Pressu powinny być średniej grubości. Zmieloną kawę należy przesypać do szklanego dzbanka. 

Zalanie ziaren wodą

Drugim krokiem jest zalanie wodą świeżo zmielonych ziaren. Nie należy jednak używać wrzątku. Woda powinna mieć temperaturę w granicach 90-94 stopni Celsjusza. Dzięki temu wydobędzie się doskonały aromat kawy, a jednocześnie nie straci on na jakości. Na ok. 6 gramów rozdrobnionej kawy przypada zazwyczaj 100 ml wody. 

Chwila odpoczynku

Aby woda nabrała odpowiedniego smaku i aromatu, należy odczekać kilka minut po zalaniu kawy. Zazwyczaj są to około 3-4 minuty. W tym czasie można zająć się innymi rzeczami. Dzięki temu, że woda “pobędzie” jakiś czas ze zmielonymi ziarnami, uzyska się klarowny i intensywny napój. To pozwoli również nie tylko na wydobycie ciekawego smaku kawy, ale także na zapewnienie sobie jej pobudzającego działania. 

Przeciskanie tłoku 

Ostatnim krokiem jest przyciśnięcie tłoku. Sitko, które jest do niego dołączone, ma za zadanie oddzielić powstałe fusy kawy od aromatycznej esencji. Dzięki temu będzie ona czysta i gotowa do spożycia. 

Przygotowanie kawy za pomocą French Press to bardzo proste zadanie. Jeśli pilnuje się wszystkich proporcji oraz czasu, w którym mieszanka pozostaje w gorącej wodzie, to niemożliwe jest popełnienie jakiegokolwiek błędu. Pomimo tego, że przepis na kawę z French Pressa jest tak banalnie prosty, to pozwala on na uzyskanie naprawdę wyrazistej i aromatycznej kawy, która postawi na nogi niejednego śpiocha. Napar w urządzeniu można również podać do stołu na przyjęciu rodzinnym. Dzięki temu każdy będzie mógł nalać sobie taką ilość esencji, jaką chce i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.