Kucharz to stanowisko, na którym zatrudnione osoby często używają specjalistycznej odzieży. Wynika to zarówno z charakteru pracy kucharza jak i samej tradycji związanej z tym zawodem. Przede wszystkim – odzież kucharza ma zadanie pełnić funkcje ochronne – zabezpieczać go przed kontaktem z gorącymi obiektami, garnkami i potrawami. Ponadto, odzież ma dodawać kucharzowi elegancji i czynić go bardziej schludnym. Poniżej podpowiadamy – w jakie elementy odzieży kucharskiej warto się zaopatrzyć.
Odzież kucharska dobrej jakości – z jakiej warto korzystać?
Odzież kucharska jest stosowana w niemal wszystkich lokalach gastronomicznych. Jest szczególnie mile widziana w restauracjach z odsłoniętą kuchnią, w których goście mogą swobodnie przyglądać się pracy kucharzy. Wówczas, od wyposażenia naszych kucharzy w specjalne stroje, może zależeć wrażenie powstałe w naszych klientach.
Z jakich strojów kucharskich korzystamy najczęściej? Przede wszystkim – z bluzy kucharskiej, spodni, fartucha, czapki oraz butów. Niekiedy korzysta się również z innych elementów wyposażenia, ale powyższe pięć stanowi najważniejsze.
Bluza i spodnie kucharskie
Bluza kucharska to kluczowy element w stroju kucharza. Powinna być wykonana z solidnego materiału (polecamy bawełnę lub mieszanki bawełny z tkaninami syntetycznymi), wyposażona w stójkę, obszerne kieszenie oraz rękawy z mankietami. Kolor bluz kucharskich to najczęściej: czarny, granatowy, szary lub biały. Bluzy bawełniane są szczególnie chętnie wybierane – są łatwe odporne na różnego typu plamy, łatwo się czyszczą w praniu, a sam materiał jest wytrzymały i trudne do zdarcia.
Spodnie kucharskie to element stroju ochraniający nogi. Powinny być dopasowane do górnej części ubioru – bluzy kucharskiej – pod kątem kroju oraz koloru. Dobrej jakości spodnie kucharskie powinny mieć stosunkowo szerokie nogawki; często też mają obniżony krok – co czyni je wygodniejszymi w czasie chodzenia.
Fartuch, czapka i buty kucharskie
Fartuchy kucharskie są stosowane jako zabezpieczenie przed zabrudzeniem i zachlapaniem odzieży. Fartuchy występują w wielu wersjach, które różnią się przeznaczeniem, sposobem zakładania, powierzchnią osłaniania i innymi istotnymi parametrami. Dobrej jakości fartuch powinien być odporny na przetarcia i trudne, zatłuszczone plamy. Powinien być także wyposażony w dodatkową kieszeń lub przegródkę, pozwalającą na przenoszenie najważniejszych przyrządów.
Buty kucharskie to ważny element wyposażenia. Przemieszczając się po kuchni, jesteśmy narażeni nie tylko na spadające z blatów twarde obiekty i produkty spożywcze, ale również na oparzenia. Rozgrzana frytura i olej, kipiące wywary z garnków oraz rondli – zabezpieczymy się przed ich potencjalnym negatywnym oddziaływaniem właśnie za pomocą butów kucharskich. Dobrej jakości buty powinny posiadać wzmocniony, metalowy nosek oraz być przewiewne.
Czapki gastronomiczne są stosowane w celu zabezpieczenia przygotowywanej żywności przed kontaktem z włosami kucharzy. Do wyboru są różne typy czapek – wysokie czapki kucharskie, czapki z daszkiem, czapki na plastikową zapinkę oraz bandany kucharskie. Te ostatnie cieszą się dużą popularnością z uwagi na ich uniwersalne zastosowanie. Bandany zawiązujemy na głowie i w razie potrzeby – możemy je ściągnąć oraz przewiązać ponownie.